Χειμωνιάτικο πιτάκι με λουκάνικο και πατάτες Καρπός φροντίδας

Ένα πικάντικο snack για κάθε τραπέζι

 

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

 

Υλικά για 12 τεμάχια

  • 2 πατάτες Καρπός φροντίδας, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 καρότο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 4 + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ¾ φλ. ζωμός μοσχαρίσιος ή κοτόπουλο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 λουκάνικο (200 γρ.) ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 3-4 ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1 πακέτο σφολιάτα (500 γρ.)

 

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν.

 

Προσθέτουμε τον πελτέ, τον ζωμό, τον μαϊντανό, το φύλλο δάφνης, τις πατάτες, την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

 

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μαγειρεύουμε το ψιλοκομμένο λουκάνικο για 2-3 λεπτά. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο με διπλό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το έξτρα λίπος και μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας για να γίνει ένα μείγμα και να σπάσουν ελαφρά οι πατάτες. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

 

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και κόβουμε το κάθε ένα από τα 2 φύλλα σε 6  παραλληλόγραμμα.

 

Βάζουμε από μια γεμάτη κουταλιά στο κέντρο από το μισό μέρος κάθε παραλληλόγραμμου , σκεπάζουμε με το υπόλοιπο και κλείνουμε τις άκρες.

 

Περνάμε με χτυπημένο αυγό κάθε πιτάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180◦C, για 35-40 λεπτά.