Τηγανητές πατάτες: 7+1 trivia που αξίζει να μάθετε για αυτές

Πόσο καλά γνωρίζετε το αγαπημένο σας φαγητό;

 

Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα από εκείνα τα φαγητά που ο περισσότερος κόσμος λατρεύει. Ακόμα όμως και οι πιο πιστοί φίλοι τους ίσως να μην γνωρίζουν τα πάντα για αυτές. Στο βιβλίο “Fries: An Illustrated Guide to the World’s Favorite Food” ο επιχειρηματίας Blake Lingle κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία τους και αναδεικνύει άγνωστα γεγονότα σχετικά με τις τηγανητές πατάτες, απ’ όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα του βιβλίου μπορείτε να τα δείτε παρακάτω…

 

1. Οι Βέλγοι τρώνε τις περισσότερες πατάτες στον κόσμο
Κι όμως, οι Βέλγοι είναι αναλογικά πρώτοι σε κατανάλωση πατάτας σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες του πλανήτη.

 

2. Ο Τόμας Τζέφερσον έφερε τις πατάτες στις Η.Π.Α.
Λογικά ο μετέπειτα Πρόεδρος των Η.Π.Α. δοκίμασε για πρώτη φορά τηγανητές πατάτες στη Γαλλία, όπου βρισκόταν ως Πρέσβης της χώρας του.

 

3. Η McCain είναι υπεύθυνη για το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πατάτας
Μία στις τρεις πατάτες που καταναλώνονται στον πλανήτη, είναι πατάτα McCain!

 

4. Υπάρχουν μηχανήματα αυτόματης πώλησης πατάτας
Στο Βέλγιο μπορείτε να βρείτε μηχανήματα που θα τηγανίσουν τις πατάτες σας σε λίπος βοδινού και θα τις έχουν έτοιμες μέσα σε 90 δευτερόλεπτα.

 

5. Οι τηγανητές πατάτες υπήρξαν ένα από τα αγαπημένα φαγητά του Μπ. Ομπάμα
Ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. συνήθιζε να πηγαίνει τους άλλους ηγέτες του κόσμου για burgers και τηγανητές πατάτες, στην Ουάσινγκτον.

 

6. Οι πατάτες μπορούν να κοστίσουν πολλά χρήματα
Το 1990, ο καλλιτέχνης Stefan Bohnenberger παρουσίασε ένα χρυσό γλυπτό που απεικονίζει δύο διασταυρωμένες τηγανητές πατάτες, αποκαλώντας το “Pommes d’Or”. Το 2012, μια γκαλερί έχασε τις δύο αληθινές τηγανητές πατάτες που χρησιμοποιήθηκαν ως “μοντέλα” για το γλυπτό και ο Bohnenberger υπέβαλε μήνυση για 2.000 ευρώ, την οποία και κέρδισε!

 

7. Το διάστημα δεν είναι αφιλόξενο μέρος για τις πατάτες
Σε μια μελέτη του 2014, ένα ζευγάρι Έλληνες ερευνητές συνεργάστηκαν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος για να ελέγξουν πώς η βαρύτητα επηρεάζει το βαθύ τηγάνισμα. Χρησιμοποιώντας μια φυγόκεντρο διαπίστωσαν ότι καθώς η βαρύτητα γίνεται ισχυρότερη, οι πατάτες γίνονται πιο τραγανές.

 

8. Υπάρχει μια πραγματική ωδή στις πατάτες
Το 1982, ο συγγραφέας John Calvi έγραψε το “French Fries”, ένα μελωδικό έργο με θέμα την τηγανιτή πατάτα, θεωρώντας την ως προάγγελο της παγκόσμιας ειρήνης.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις τηγανητές πατάτες,
μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του mentalfloss.com

Η φωτογραφία είναι του Γεράσιμου Παπαλάμπρου.