Τάρτα πατάτας με πατάτες Καρπός φροντίδας, σπανάκι, φέτα και άνηθο

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

 

Υλικά για μια 1 μεγάλη τάρτα

Ζύμη τάρτας

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο
  • 2 κ.σ παγωμένο νερό
  • λίγο αλάτι και ζάχαρη

 

Για τη γέμιση

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι σπανάκι βρασμένο, στραγγισμένο καλά και ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
  • 1 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
  • 500 γρ. πατάτες καρπός φροντίδας βρασμένες καλά
  • 1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
  • 3 αυγά
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση

Για τη τάρτα

Σχηματίζετε ένα κενό στο μέσο του αλευριού και βάζετε μέσα το βούτυρο κρύο και κομμένο σε ζαράκια. Τα δουλεύετε μέχρι να προκύψει μία μάζα από τρίμματα. Προσθέτετε το αυγό, το αλάτι και το νερό και – χωρίς να δουλέψετε το μείγμα πολύ – σχηματίζετε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνετε για 20 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη.

 

Ανοίγετε την ζύμη με έναν πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη στρώνετε σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες κάνοντας μερικές τρύπες πάνω στην ζύμη με πιρούνι. Αφήνετε την άψητη τάρτα τουλάχιστον για 1 ώρα στην κατάψυξη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε την προηγούμενη μέρα ή μέρες πριν.

 

Για την γέμιση
Λιώνετε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και τις ανακατεύετε καλά με το ζεστό γάλα, αλάτι και πιπέρι.

 

Προσθέτετε το σπανάκι με τα αυγά με λίγο μοσχοκάρυδο, τον άνηθο και το ξύσμα και ανακατεύετε.

 

Ψήνετε για 10-15 λεπτά στους 220°C την τάρτα μόνη της και μετά βάζετε το μείγμα της πατάτας, πασπαλίζετε με τη φέτα και το φρέσκο κρεμμμυδάκι και ψήνετε στους 160°C για 30 λεπτά περίπου.

 

Αφήνετε 20 λεπτά να σταθεί πριν την κόψετε.