Σουπιές με πατάτες Καρπός φροντίδας, μυρωδικά και ελιές

Μια αγαπημένη συνταγή, για να έχει τέλεια γεύση η Σαρακοστή!

 

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
  • 1 κιλό πατάτες Καρπός φροντίδας
  • 1 ματσάκι μυρώνια ή άνηθο κομμένο
  • 2 κρεμμύδια λευκά καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  • 4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 φλιτζ. ελιές
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. φρέσκια τριμμένη τομάτα
  • Πιπέρι τριμμένο, 2 φύλλα δάφνης, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 μικρή τομάτα κομμένη σε κυβάκια

 

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές.

 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους.

 

Πλένουμε τις σουπιές και τις χαράζουμε χιαστί αν είναι μικρές, με ένα μαχαιράκι. Αν είναι μεγάλες τις κόβουμε σε κομμάτια και τις χαράζουμε επίσης. Τις στεγνώνουμε καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας.

 

Τρίβουμε σε έναν χονδρό τρίφτη τα κρεμμύδια, το καρότο και το σκόρδο. Μπορούμε να το κάνουμε και μέσα σε ένα μικρό μπλέντερ.

 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μείγμα τα κρεμμύδια με τα καρότα και το σκόρδο, να μαγειρευτούν για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις σουπιές ανακατεύοντας.

 

Προσθέτουμε την τομάτα, τις πατάτες, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.

 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, για να μαλακώσουν οι σουπιές και οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε και εάν πάνε να σωθούν τα υγρά προσθέτουμε λίγο έξτρα νερό.

 

Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και τις ελιές, το ξίδι μπαλσάμικο, το μέλι, το ξύσμα και λίγο αλάτι.

 

Σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο και κυβάκια φρέσκιας τομάτας.