Σαρδέλες με πατάτες πλακί

Μια θρεπτική και οικονομική συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος ψησίματος: 40’

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 3 πατάτες Καρπός φροντίδας, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 800 γρ. φρέσκες σαρδέλες
  • 4 τομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 ώριμη τομάτα κομμένη σε φέτες
  • 4 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα εντόσθια, τις πλένουμε με τρεχούμενο κρύο νερό και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

 

Ανακατεύουμε τις τομάτες με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και το σκόρδο.

 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

 

Σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε το 1/3 της σάλτσας. Στρώνουμε τις πατάτες κομμένες ροδέλες και αλατίζουμε.

 

Τοποθετούμε από επάνω τις σαρδέλες και ρίχνουμε το υπόλοιπο της φρέσκιας σάλτσας, στρώνουμε τις φέτες της τομάτας και ραντίζουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200◦C για 40 λεπτά περίπου.