Ρώσικη Σαλάτα: H Ιστορία της και η Συνταγή μας

Η ιστορία της πιο εμβληματικής σαλάτας όλων των εποχών

 

Ρώσικη σαλάτα ή αλλιώς σαλάτα Ολιβιέ. Ένα από τα πιο εμβληματικά, πολυσυζητημένα αλλά και πιο πολυταξιδεμένα πιάτα της παγκόσμιας γαστρονομίας, αφού με αφετηρία τη Ρωσία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

 

Ένα πιάτο με πλούσια ιστορία, που ξεκίνησε ως σπεσιαλιτέ της καλής κοινωνίας και εξελίχθηκε σε αγαπημένο αμέτρητων οικογενειών.

 

Η ρώσικη σαλάτα, που σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα Βαλκάνια και φυσικά στη χώρα μας, επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα της Μόσχας. Το μυστικό λέγεται ότι ήταν στο ντρέσινγκ, το οποίο ο Ολιβιέ ετοίμαζε συνδυάζοντας μεταξύ άλλων γαλλικό κρασί, ξίδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο Προβηγκίας, χωρίς όμως να αποκαλύπτει ποτέ την ακριβή συνταγή. Μάλιστα ένας από τους βοηθούς του, ο Ιβάν Ιβάνοφ, αποπειράθηκε κάποια στιγμή να κλέψει αυτή τη συνταγή, μπαίνοντας κρυφά στην ιδιωτική κουζίνα του Ολιβιέ και βλέποντας τα υλικά προετοιμασίας. Αργότερα μάλιστα ο Ιβάνοφ αποχώρησε για να εργαστεί ως σεφ σε άλλο ρώσικο εστιατόριο, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, η σαλάτα που σέρβιρε εκεί, ενώ θύμιζε αυτή του Ολιβιέ ήταν χαμηλότερης ποιότητας, σαν κάποιο συστατικό να της έλειπε.

 

Μια από τις πρώτες συνταγές για τη σαλάτα Ολιβιέ εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα υλικά της ήταν μισή γαλοπούλα, δυο πατάτες, ένα μικρό αγγούρι, 3-4 φύλλα μαρουλιού, 3 μεγάλες ουρές από καραβίδες, 1/4 ζελέ ζωμού κρέατος, 1 μικρή κουταλιά κάπαρη, 3-5 ελιές και μαγιονέζα. Με τον καιρό βέβαια η σαλάτα έγινε πιο απλή στην προετοιμασία, και υλικά όπως ο αρακάς και το καρότο αντικατέστησαν κάποια από τα εποχιακά και πιο ακριβά υλικά, ώσπου το πιάτο πήρε τη μορφή που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα!

 

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για Ρώσικη Σαλάτα με Πατάτες Καρπός φροντίδας επιμελημένη από τον Chef μας Νίκο Ντάνο.

 

Υλικά

  • 2 πατάτες Καρπός φροντίδας βρασμένες καλά, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια με ένα λεπτό μαχαίρι
  • 2 αυγά βρασμένα σφιχτά και ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 50 γρ. αρακά κατεψυγμένο βρασμένο για 4 λεπτά
  • 4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. αγγουράκι πίκλα (τουρσί) ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και ξεπλυμένα με κρύο νερό και στραγγισμένα πριν τα βάλουμε στην σαλάτα (το λευκό μέρος)
  • 400 γρ. μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
  • Αλάτι και λευκό πιπέρι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα μας τα υλικά σε ένα κρύο μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Κρυώνουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη πριν σερβίρουμε.

 

Καλή σας απόλαυση!