Ratatouille ή μπριάμ ή τουρλού ή σοφαγάδα ή συμπεθεριό;

Ratatouille ή μπριάμ ή τουρλού ή σοφαγάδα ή συμπεθεριό;

Η ιστορία του υπέρτατου καλοκαιρινού φαγητού και η Ποντιακή εκδοχή του

 

Μπριάμ: Ένα πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι! Ένα φαγητό με πολλά ονόματα και ακόμα περισσότερες παραλλαγές, ανάλογα τη χώρα και την περιοχή όπου το απολαμβάνετε. Για παράδειγμα, με την ονομασία «ratatouille» (ρατατούιγ) θα το συναντήσετε στη Νότια Γαλλία. Το ratatouille είναι παραδοσιακό γαλλικό πιάτο με καταγωγή από την περιοχή της Προβηγκίας. Μάλιστα το όνομά του προέρχεται από τη λέξη ratatolha, που στην τοπική διάλεκτο της Προβηγκίας σημαίνει “ανακατεύω”.

 

Εμείς πάντως στη χώρα μας το μάθαμε ως μπριάμ ή «τουρλού», κλασικό φαγητό της τούρκικης παραδοσιακής κουζίνας. Οι Κρητικοί βέβαια προτιμούν μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του μπριάμ, με την ονομασία «Σοφαγάδα» (που λένε ότι έχει τις ρίζες της στην εποχή της Ενετοκρατίας) ή «Συμπεθεριό» (ονομασία που προκύπτει επειδή τα λαχανικά “συγγενεύουν” μέσα στο ταψί). Το κοινό όλων αυτών των πιάτων είναι τα βασικά υλικά και ο παρεμφερής τρόπος προετοιμασίας. Το μπριάμ συνήθως αποτελείται από ένα μείγμα λαχανικών ψημένων στο φούρνο με λίγη σάλτσα ντομάτας: Κολοκύθι, μελιτζάνα, πατάτες, κρεμμύδι, πιπεριά, σκόρδο και μαϊντανός είναι τα πιο συνηθισμένα για το συγκεκριμένο φαγητό. Εμείς, όμως, σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε την εκδοχή του Ποντιακού τουρλού, έτσι όπως την εμπνεύστηκαν και την αγάπησαν οι κάτοικοι του Πόντου. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

 

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε μεγάλους κύβους
  • 3 πατάτες κομμένες σε μικρότερους κύβους
  • 1 πράσινη πιπεριά σε μεγάλες φέτες
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Τοματοχυμό
  • 1 κ.γ. ατζίκα (πολτός από κόκκινες πιπεριές που θα βρείτε σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα και σε λαϊκές αγορές)
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλλα
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τα οποία έχουμε κόψει σε μεγάλους κύβους για να μη λιώσουν κατά το μαγείρεμα, και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για μισή ώρα.
  2. Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές, κι αφού ροδίσουν προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα μυρωδικά. Αφήνουμε να βράσουν για 5΄ όλα μαζί.
  3. Σε κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε τις μελιτζάνες με τα κολοκύθια και τις πατάτες και τα ροδίζουμε.
  4. Προσθέτουμε τη σάλτσα που φτιάξαμε στο τηγάνι και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
  5. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί χωρίς να το ανακατεύουμε για να μη λιώσουν τα λαχανικά.

 

Πηγή: pontosnews