Ψαρομπιφτέκια (Fish Cakes) με σως ταρτάρ

Ψαροφαγία με νόστιμες πατατούλες Καρπός φροντίδας

 

Υλικά

 

Για τα Ψαρομπιφτέκια

  • 500 γρ. πλυμένες πατάτες
  • 500 γρ. καθαρό βάρος λευκό ψάρι μαγειρεμένο (βραστό ή ψητό)
  • 2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ ξύσμα από λεμόνι
  • Τριμμένη φρυγανιά

 

Για την σως ταρτάρ

  • 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 2 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ κάπαρη ξεπλυμένη σε νερό και ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

Εκτέλεση
Βάζουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα ή ώσπου να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι μέχρι το κέντρο. Τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή με μια πρέσα για πουρέ.

 

Προσέχουμε στο ψάρι να μην υπάρχουν κόκκαλα και πέτσες και να είναι σχετικά στεγνό. Το κάνουμε μικρά κομματάκια με τα χέρια μας.

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το ψάρι, τα μυρωδικά, το ξύσμα και αλατοπιπερώνουμε. Φτιάχνουμε μπιφτέκια σαν δίσκους και τα αφήνουμε σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη για τουλάχιστον 40 λεπτά αλλιώς θα σπάσουν στο μαγείρεμα.

 

Ανακατεύουμε τα υλικά για την σως σε ένα μπολ και τη βάζουμε στο ψυγείο.

 

Πιέζουμε τα μπιφτέκια πάνω σε τριμμένη φρυγανιά και τα βάζουμε προσεκτικά μέσα σε ένα μεγάλο ζεστό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 2 λεπτά)

 

Τα γυρνάμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά με μια πλατιά σπάτουλα μέχρι να πάρουν χρώμα και τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.

 

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με την ταρτάρ, μερικές φέτες λεμονιού και μια μικρή σαλάτα.