Πουρές πατάτας με “μαμαδίσια” γεύση

Η ιστοσελίδα mama365.gr μας δίνει τα βήματα για έναν απολαυστικό πουρέ

 

Σίγουρα τα έτοιμα φακελάκια πουρέ προσφέρουν μια ευκολία στις μέρες μας, αφού δεν απαιτούν παρά ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Δεν μπορούν όμως σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τον κρεμώδη πουρέ που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας! Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή πιστά, ώστε ο πουρές σας να μην «σβολιάσει»…

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

  • Περίπου 2 κιλά πατάτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
  • Μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • Τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση γραβιέρα)

 

Εκτέλεση
Βήμα 1
Ξεφλουδίστε τις πατάτες και στη συνέχεια πλύντε τες καλά.

Για να γλυτώσετε χρόνο, μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε από την προηγούμενη μέρα και να τις βάλετε σε ένα μπολ με νερό στο ψυγείο, για να μην χαλάσουν.

 

Βήμα 2
Κόψτε τις πατάτες ομοιόμορφα.

Αρχίστε το κόψιμο αλλά φροντίστε να τις κόψετε σε ομοιόμορφα κυβάκια που δεν ξεπερνούν τα 5 εκατοστά το καθένα. Έτσι, θα βράσουν πιο εύκολα και δεν κινδυνεύετε να έχετε τα μισά κομμάτια επαρκώς βρασμένα και τ’ άλλα μισά σκληρά.

 

Βήμα 3
Βάλτε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίστε την με κρύο νερό, έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνειά τους. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

 

Βήμα 4
Αφήστε τις πατάτες να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Θα χρειαστούν σίγουρα δέκα λεπτά -ίσως και λίγο παραπάνω. Για να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμες, αρκεί να δοκιμάσετε αν τεμαχίζονται εύκολα με ένα πιρούνι.

 

Βήμα 5
Έπειτα, κλείστε τη φωτιά, σουρώστε τις πατάτες και ξαναβάλτε τες στην κατσαρόλα τους στο ίδιο μάτι που έκαιγε πριν. Αφήστε τες να «κάτσουν» εκεί για δέκα λεπτά, χωρίς να ανοίξετε τη φωτιά (το μάτι θα είναι αρκετά ζεστό από πριν).

*Μην παραλείψετε αυτό το βήμα γιατί έτσι θα εξατμιστεί το νερό που έχει μείνει από πριν και ο πουρές σας δεν θα βγει «νερουλός».

 

Βήμα 6
Προσθέστε το βούτυρο και το πιπέρι, αφήστε το να λιώσει μέσα στις πατάτες και ανακατέψτε το με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα από σιλικόνη.

 

Βήμα 7
Με ένα πιρούνι ή ένα πρες πουρέ, αρχίστε να διαλύετε τις πατάτες. Αν σας αρέσει ο πουρές σας να έχει λίγα «γρομπαλάκια», μην τον λιώσετε εντελώς. Αντίθετα, αν τον προτιμάτε πιο κρεμώδη, λιώστε τον αρκετή ώρα με το ειδικό εργαλείο.

Όταν είναι έτοιμος ανάλογα με τα γούστα σας, προσθέστε κρέμα γάλακτος που θα τον νοστιμίσει. Αν θέλετε να αποφύγετε τις θερμίδες, προτιμήστε αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος. Μόλις «δέσει» καλά το μίγμα, ρίξτε το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε λίγο ακόμα.

 

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά.

Πηγή: www.mama365.gr