Πέστο από βασιλικό και πατάτα

Σερβίρει 4 άτομα

 

Υλικά

  • 400 γρ σπαγγέτι
  • 1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 2 φλιτζ φύλλα φρέσκου βασιλικό πλατύφυλλου.
  • 1/4 φλιτζ. κουκουνάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ γ χυμό λεμόνι
  • Αλάτι και Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Περίπου 2/3 του φλιτζανιού παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. Φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα

 

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράζει και ρίχνουμε μέσα το βασιλικό για 20 δευτερόλεπτα. Τον βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Τον σουρώνουμε και τον στεγνώνουμε απαλά.

 

Στο ίδιο νερό βράζουμε και τα κυβακια της πατάτας για 8 λεπτά και τα σουρώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε.

 

Σε ένα μπλέντερ η ενα γουδί πολτοποιούμε πολύ καλά τον βασιλικό, το κουκουνάρι, το λεμόνι το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ελαιόλαδο ώστε να δημιουργηθεί μια πηχτή και μαλακή υφή. Μεταφέρετε το πέστο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα το τυρί. Το πέστο μπορεί να προετοιμαστεί 2 μέρες νωρίτερα και να διατηρηθεί στο ψυγείο καλυμμένο με λίγο ελαιόλαδο.

 

Σε μια μεγγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρευούμε τα ζυμαρικά al dente.
Τα σουρώνουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατευουμε παλι μεσα στην ζεστή κατσαρόλα με την σάλτσα πέστο και τα κυβάκια πατάτας.
Σημαντικό είναι όταν προσθέτετε το πέστο στα ζυμαρικά να προσθέτετε μαζί λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά ώστε η σάλτσα να απλωθεί παντού..

 

Σερβίρουμε με εξτρα παρμεζάνα