Πατατόπιτα με πατάτες Καρπός φροντίδας και κοτόπουλο

Μια παραδοσιακή συνταγή από την Νότια

 

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

 

Υλικά για 12 άτομα
1 κουτί φύλλο κουρού (500 γραμμαρίων)

 

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. πατάτες Καρπός φροντίδας βρασμένες, καθαρισμένες & κομμένες κυβάκια
  • 500 γρ. κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 5-6 κ.σ ελαιόλαδο
  • 100-120 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και λιωμένη
  • 250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 3 αυγά
  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
  • 2 κ.σ βούτυρο και λίγο έξτρα για την επάλειψη του ταψιού
  • 2 κ.σ αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
  • Αλάτι – πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το φύλλο.

 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σωτάρουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι με τα μανιτάρια και 5 κ.σ ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.

 

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

 

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι ανακατεύοντας για 1 λεπτό.

 

Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό ανακατεύοντας μέχρι να δέσει το μείγμα.

 

Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες, το μαϊντανό, το τυρί, τα δύο αυγά, τα μπαχαρικά και το περιεχόμενο του τηγανιού. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

 

Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο.

 

Απλώνουμε τη γέμιση. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο.

 

Χτυπάμε ένα αυγό και με ένα πινέλο απλώνουμε το αυγό πάνω στο φύλλο της πίτας και την χαράζουμε σε κομμάτια.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°-185°C στη μέση του φούρνου για 45-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

 

Σερβίρουμε με μια δροσερή σαλάτα.