Όρος Πίνοβο

Ένα σχετικά άγνωστο στον πολύ κόσμο βουνό που αξίζει την προσοχή σας

 

Το όρος Πίνοβο δεν είναι από τα πιο διάσημα βουνά της Βορείου Ελλάδος. Παρόλα αυτά, η κορυφογραμμή του είναι μεγάλη και οι πλαγιές του καταπράσινες! Το Πίνοβο θα το δείτε να ξεπροβάλλει ανάμεσα στο Καϊμάκτσαλαν και την Τζένα, με τον επιβλητικό όγκο του να απλώνεται στα βορειανατολικά του Βόρα. Το ύψος του φτάνει περίπου τα 2.156 μέτρα.

 

Η συγκεκριμένη οροσειρά οριοθετεί τα σύνορα με τα Σκόπια, ενώ από ελληνικής πλευράς κυκλώνει το οροπέδιο της Αριδαίας. Στο Πίνοβο δεσπόζουν τα πυκνά δάση οξιάς και πεύκης που φτάνουν έως τα 1.800 μέτρα. Η περιοχή αυτή αποτελεί καταφύγιο για την καφετιά αρκούδα, ενώ οι ταξιδιώτες με λίγη τύχη μπορεί να δουν τα ζαρκάδια που κατοικούν στο βουνό. Το Πίνοβο χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιοποικιλότητα, καθώς φιλοξενεί 55 φυτικά και 120 είδη ορνιθοπανίδας.

 

Το βουνό αυτό, όμως, είναι και ένας τόπος ιστορικός, κάτι που αποδεικνύεται από τα χαλάσματα και τα ξεχασμένα πυρομαχικά στις πλαγιές του, τα οποία υπενθυμίζουν ότι το όρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης κατά τον ‘Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε που τα ελληνικά, γαλλικά και σερβικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με τα γερμανικά και τα βουλγαρικά. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη τριών ορειβατικών πυροβόλων όπλων στο βουνό.

 

Οι περιπατητές και ορειβάτες που θα αποφασίσουν να εξερευνήσουν το Πίνοβο, είναι σίγουρο ότι θα μαγευτούν από τις ομορφιές που αυτό το βουνό έχει να προσφέρει…

 

Πηγή: promahi-nea.blogspot.gr