Λουτρά Λουτρακίου ή Πόζαρ

Ένα μοναδικό φαινόμενο με τουριστικό ενδιαφέρον δίπλα στο χωριό μας

 

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό μας, την Νότια και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ‘’σε μια πανέμορφη τοποθεσία έκτασης 72 στρ. βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου. Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την αγριάδα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές βουνό, και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος “Τόπλιτσας”, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες. Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφoύ θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

 

Το έντονο φυσικό ανάγλυφο κυριαρχεί στην περιοχή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με γνώμονα τις ελάχιστες δυνατές μεταβολές στη γλυπτική του τοπίου. Για την  εξυπηρέτηση των λουομένων, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, ομαδικές πισίνες και μια ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι. Περίπατοι, ορειβασία, και άλλες αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται χάρη στις γέφυρες και τα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Το πάρκο αποτελείται από σύμπλεγμα 17 σπηλαίων και σπηλαιομορφών και τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό τους είναι μάρτυρες της κατοίκησης της περιοχής από τη Νεολιθική Εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο Φυσιογραφικό – Λαογραφικό μουσείο των Λουτρών, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

 

Τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ, όπως είναι ευρέως γνωστά, αποτελούν έναν προορισμό που συνδυάζει αρμονικά δυο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης: λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες’’. (Πηγή: Ιστότοπος Δήμου Αλμωπίας)

 

Όλη η περιοχή γύρω από το χωριό μας είναι ιδανική για πεζοπορία, εξερευνήσεις αλλά και χαλάρωση σε ταβέρνες και καφενεία με τοπικές νοστιμιές. Σας περιμένουμε!