Ο καταρράκτης της Νότιας

Ένα υπέροχο σημείο φυσικής ομορφιάς για να ανακαλύψετε

 

Η Νότια, εκτός από εκλεκτά προϊόντα, έχει και μια σειρά από φυσικές ομορφιές να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

 

Μέσα απ’ το χωριό μας, λοιπόν, ξεκινάει ένας χωματόδρομος, ο οποίος μετά από 2 χιλιόμετρα φτάνει σε ένα μονοπάτι, που καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό φαράγγι, στην αρχή του οποίου βρίσκεται ο καταρράκτης Νότιας – Τζένα!

 

Σύμφωνα με την παρουσίαση του οδηγού για την άγρια ελληνική φύση naturagraeca.com:

 

“Μέσα στον μονοπάτι υπάρχει ένας μικρός καταρράκτης με ύψος που φτάνει τα 10 μέτρα. Γύρω του υψώνονται κάθετα βράχια, ενώ η πυκνή βλάστηση δεν αφήνει τον ήλιο να περάσει. Τα νερά συνεχίζουν να κατεβαίνουν δημιουργώντας ένα μικρό ρέμα που σκεπάζεται και αυτό από ψηλά δέντρα. Ο καταρράκτης βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων. Από εδώ, το μονοπάτι συνεχίζει στο φαράγγι και με συνολικό μήκος 11 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά που φτάνει τα 1.400 μέτρα, καταλήγει στη κορφή της Μικρής Τζένας στα 2.070 μέτρα. Η περιοχή γύρω από τον καταρράκτη και το ρέμα είναι ιδιαίτερα πλούσια με πολλά είδη της χλωρίδας, ενώ η καλύτερη εποχή να τον επισκεφτεί κανείς είναι τα μέσα του καλοκαιριού, καθώς τότε θα συναντήσετε πολλά μικροπούλια που έρχονται να πιούν νερό ή να λουστούν στα νερά. Παρότι η έκταση της περιοχής είναι σχετικά μικρή, η εξερεύνησή σας θα κρατήσει αρκετές ώρες καθώς λουλούδια, έντομα, πουλιά, μανιτάρια, ερπετά και τοπίο θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω”.