Νομός Πέλλας

Ένα οδοιπορικό του TRAVEL BOOK στη γη των νερών

 

Πόσοι γνωρίζουν πραγματικά τις ξεχωριστές ομορφιές που κρύβει ο Νομός Πέλλας; Αν εσείς δεν έχετε εξερευνήσει αυτό το μαγευτικό μέρος της Μακεδονίας, τότε το αφιέρωμα του TRAVEL BOOK περιλαμβάνει όλα εκείνα που μπορούν να σας πείσουν να το εντάξετε στα άμεσα σχέδιά σας… Σύμφωνα με το site: “O Νομός Πέλλας κρατάει καλά μέσα του έναν ιδιαίτερο πολιτισμό που τα πολυποίκιλα σημάδια του σε συναντάνε σε κάθε στροφή. Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, την Έδεσσα των πολλών νερών, γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς το πάντρεμα της ιστορίας και της παρθένας φύσης. Χτισμένη πάνω στο φρύδι ενός βράχου, μοιάζει να διαφεντεύει την περιοχή, γεννώντας, σαν κέρας της Αμάλθειας, τα νερά που χρειάζονται οι κάμποι και οι άνθρωποι για να ζήσουν.

 

Ο Εδεσσαίος που κυλάει μέσα στην πόλη χωρίζεται σε ένα δίκτυο υδάτινων φλεβών και καταλήγει να πέφτει με ορμή από τον γκρεμό, δίνοντας στην πόλη το σήμα κατατεθέν της, τους φημισμένους καταρράκτες της Έδεσσας.

 

Βόλτες στο γραφικό Βαρόσι, στα πυκνόφυτα άλση και στους πεζοδρόμους. Βόλτες που καταλήγουν σε τούρκικα γεφύρια, πύργους-ρολόγια, μακεδονίτικα αρχοντικά και κόκκινα τζαμιά. Μονοπάτια ανάμεσα στα πλατάνια που ακολουθούν τις οχυρώσεις της αρχαίας πόλης και καταλήγουν σε ειδυλλιακές λίμνες και μοναστήρια. Αυτή είναι η Έδεσσα.

 

Από εδώ γρήγορα κατεβαίνει κανείς στον κάμπο που θαύμασε από την κορυφή του βράχου. Με κατεύθυνση προς τα δυτικά εμφανίζεται ένα υγροτοπικό δίκτυο βιοτόπων που σώθηκε χάρη στην παρέμβαση των πεισματάρηδων κατοίκων. Η λίμνη Αγρα-Βρυττών-Νησιού με τη σπάνια πανίδα και τις κρυστάλλινες πηγές μοιάζει να περιμένει κάθε μέρα το ηλιοβασίλεμα για να αναδείξει την απόλυτη ομορφιά της.

 

Ακόμα δυτικότερα μέσα από κάμπους με αμπέλια και μηλιές φτάνει κανείς στην Άρνισσα που καταλήγει ήρεμα στις όχθες της τεράστιας Βεγορίτιδας. Και εδώ μικροί ιεροί τόποι κρυμμένοι καλά στα βάτα και στα βράχια σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις”.

 

Η φωτογραφία «τα γαλήνια νερά του Λουδία στο σημείο Μηδέν» είναι του Γιώργου Πατρουδάκη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.thetravelbook.gr