Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπίρας και σκορδαλιά από πατάτες Καρπός φροντίδας

Για την 25η Μαρτίου κι όχι μόνον!

 

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου σε αλάτι
  • 2 φλιτζάνια μπίρα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κ.σ. κορν φλάουερ
  • Έξτρα αλεύρι για τα ψάρια πριν τα βουτήξουμε στο κουρκούτι
  • Πιπέρι λευκό
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

 

Υλικά για τη σκορδαλιά

  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 πατάτες Καρπός φροντίδας καθαρισμένες και βρασμένες σε αλατισμένο νερό
  • 3/4 φλιτζανιού τσαγιού απαλό ελαιόλαδο π.χ. Μυτιλήνης
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση
Για τον μπακαλιάρο
Ξαλμυρίζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου χωρίς την πέτσα και κομμένα σε μερίδες μέσα σε μια λεκάνη με κρύο νερό το οποίο αλλάζουμε κάθε 6-8 ώρες για 48 ώρες. Διατηρούμε στο ψυγείο πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά.

 

Ετοιμάζοντας το χυλό μπίρας: Ανακατεύουμε με την μπίρα το αλεύρι, το κορν φλάουερ και το πιπέρι μέχρι να έχουμε ένα απαλό χυλό. Αν είναι σφιχτός, προσθέτουμε λίγη μπίρα ακόμη. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε τουλάχιστον για 30 λεπτά στο ψυγείο σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.

 

Στη συνέχεια κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και προσέχουμε να έχουμε βγάλει όλα τα κόκκαλα. Στεγνώνουμε καλά πάλι με χαρτί κουζίνας. Βουτάμε τα ψάρια στο αλεύρι και τα τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά τα βουτάμε στο κουρκούτι.
Τα ρίχνουμε αμέσως και προσεκτικά στο ζεστό ηλιέλαιο.
Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (180°C), μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις 2 πλευρές. Δεν βάζουμε πολλά κάθε φορά για να μη βράσουνε και δε γίνουν τραγανά.
Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν από το λάδι.

 

Για την σκορδαλιά
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα σκόρδα 1 φορά πετώντας το νερό. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις πατάτες ζεστές, το σκόρδα, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό.

 

Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά και 2 φέτες λεμόνι.