Hash Browns: Η ιστορία

Πώς οι πατάτες μπήκαν στο πρωινό μας

 

Τα Hash browns ή Ξεροτηγανίδια ελληνιστί μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένα στη χώρα μας, εκτός Ελλάδος όμως -στη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά κύριο λόγο- αποτελούν βασική επιλογή ενός καλού πρωινού. Φτιάχνονται εύκολα με βασικό υλικό την πατάτα, την οποία τηγανίζουμε αφού πρώτα κόψουμε ζουλιέν (σε μικρές, λεπτές λωρίδες) ή σε μικρούς κύβους.

 

Ο όρος “hashed brown potatoes” (δηλαδή κατακερματισμένες καφετιές πατάτες) πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τη συγγραφέα βιβλίων φαγητού Maria Parloa, το 1888. Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1890 μάλιστα το πιάτο είχε αποκτήσει φήμη και σερβιριζόταν στα καλύτερα ξενοδοχεία. Ιστορικά, όμως, λέγεται ότι τα ξεροτηγανίδια προέκυψαν ως συνέχεια των “rösti”. Πρόκειται για το παραδοσιακό ελβετικό πρωινό πιάτο των αγροτών και ένα από τα ανεπίσημα εθνικά φαγητά της Ελβετίας! Ένα πιάτο που περιλαμβάνει τεμαχισμένες καφετί πατάτες και συνήθως κρεμμύδι και μπέικον, ενώ μοιάζει στην όψη με χοντρή κρέπα ή τηγανίτα.

 

Στην πορεία των χρόνων τα Hash browns γνώρισαν αρκετές παραλλαγές και εξελίχθηκαν σε ένα εξαιρετικό και πολυαγαπημένο συνοδευτικό πιάτο. Σήμερα, μπορείτε και εσείς να το δοκιμάσετε και να αγαπήσετε την απλή αλλά έντονη γεύση του.

 

Τα hash browns αποτελούν ιδανικό συστατικό ενός γερού πρωινού ή ενός καλοφροντισμένου brunch