Η πίτα του βοσκού

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 κιλό πατάτες Καρπός Φροντίδας
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ½ φλιτζάνι καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ντοματοπολτέ
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • Από ένα κλαδάκι φρέσκο θυμάρι και δενδρολίβανο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 300 ml ζωμός κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 50 γρ βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 3-4 κ.σ. αρακάς
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη δάφνη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, την κανέλα και το μπαχάρι μέσα σε ένα κομμάτι γάζα και το δένουμε σαν πουγκί με ένα κομμάτι σπάγκο κουζίνας.
Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει σπυρωτός (περίπου 10 λεπτά). Προσθέτουμε και τον ντοματοπολτό.
Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί (περίπου 1 λεπτό)
Προσθέτουμε το ζωμό, τον αρακά και το αρωματικό πουγκί και συνεχίζουμε το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει (περίπου 1 ώρα) συμπληρώνοντας λίγα υγρά αν χρειαστεί και ανακατεύοντας τακτικά. Αν το σκεύος μπαίνει στον φούρνο με καπάκι, μπορούμε να συνεχίσουμε και να τελειώσουμε το μαγείρεμα εκεί στους 180οC στον αέρα.
Μαγειρεύουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στην μέση σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 25 λεπτά). Τις στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό και τις λιώνουμε με ένα μύλο λαχανικών η πρέσα για πουρέ και ρίχνουμε μέσα το αυγό και τη μισή παρμεζάνα.
Ρίχνουμε το μείγμα του κιμά χωρίς το αρωματικό πουγκί σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε από πάνω τον πουρέ.
Σημαδεύουμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι για να γίνει ποιο τραχιά και άρα στο τέλος του ψησίματος ποιο τραγανή. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (200-220οC) για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα στην επιφάνεια του.