οι πατάτες Καρπός φροντίδας

Η πατάτα ανά τους αιώνες

Μάθετε για την τεράστια ιστορία της

 

Χιλιάδες χρόνια πριν γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ευρωπαίων, η πατάτα αποτελούσε βασική διατροφική επιλογή για τους Ιθαγενείς Αμερικάνους, που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων! Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με το πώς η πατάτα έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να φτάσει μέχρι τα μέρη μας… Πιο διαδεδομένη είναι η θεωρία που θέλει τον σερ Φράνσις Ντρέικ να επιστρέφει το 1586 στην Αγγλία ύστερα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, κάνοντας πρώτα μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες. Ανάμεσα σε αυτές τις προμήθειες περιλαμβάνονταν και πατάτες.

 

Όταν έφτασε στην Ευρώπη, η πατάτα ενθουσίασε τους αγρότες, καθώς είδαν στην πράξη το πόσο εύκολη ήταν η καλλιέργειά της σε σχέση με το σιτάρι και τη βρώμη. Οι Ιρλανδοί ήταν οι πρώτοι που έβαλαν σε μεγάλο βαθμό την πατάτα στη διατροφή τους, ενώ έως το τέλος του 18ου αιώνα αυτή είχε γίνει δημοφιλής και στη Γαλλία, χάρη και στην υποστήριξη του Αντουάν Παρμαντιέ, αυλικού του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου. Οι Ρώσοι ήταν αρχικά πιο επιφυλακτικοί και αποκαλούσαν τις πατάτες (γεώμηλα) ως «τα μήλα του διαβόλου», επειδή αναπτύσσονταν κάτω από την επιφάνεια της γης.

 

Στη χώρα μας, ως γνωστόν, η πατάτα έγινε γνωστή χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο τότε κυβερνήτης της Ελλάδας, όταν είδε ότι οι χωρικοί αντιμετώπιζαν με καχυποψία και αδιαφορία τις πατάτες, έκανε το γνωστό κόλπο: Τις αποθήκευσε σε ένα περιφραγμένο μέρος, σαν να ήταν κάτι εξαιρετικά πολύτιμο. Έτσι, ο κόσμος άρχισε να τις εκτιμά και οι αγρότες ξεκίνησαν την καλλιέργειά τους…

 

Πηγή: Σαν σήμερα