Φουρτάλια Άνδρου με πατάτες Καρπός Φροντίδας

Η συνταγή μας για την εμβληματική ομελέτα από την Άνδρο

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. πατάτες Καρπός Φροντίδας καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 200 γρ. χωριάτικο λουκάνικο (Παραδοσιακά Ανδριώτικο, Συριανό ή από την Τήνο)
  • 6 αυγά
  • 1 κ. σ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες.

 

Τις ψήνουμε ολόκληρες και με την φλούδα για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. Για οικονομία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το ζεστό φούρνο, ενώ ψήνουμε ένα ακόμη φαγητό.

 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους.

 

Παραδοσιακά τις τηγανίζουμε καθαρισμένες και κομμένες σε κομματάκια.

 

Σε ένα μέτριο τηγάνι σοτάρουμε το χωριάτικο λουκάνικο αφού το κόψουμε σε λεπτές ροδέλες. Το βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λίπη.

 

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τους κύβους της πατάτας, το ψημένο λουκάνικο και ανακατεύουμε τα υλικά για να σκορπιστούν σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού.

 

Χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τις πατάτες και τα λουκάνικα ανακατεύοντας με μία κουτάλα..

 

Ψήνουμε την ομελέτα σε μέτρια φωτιά από τη μια πλευρά μέχρι να δέσει και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου ή χρησιμοποιώντας καπάκι κατσαρόλας ψήνοντας και από την άλλη πλευρά μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς..

 

Μπορούμε να προσθέσουμε στη φουρτάλια ψιλοκομμένο δυόσμο ή και τριμμένο κίτρινο τυρί, π.χ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.