25η Μαρτίου & μπακαλιάρος

Γνωρίζετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο στην εθνική μας εορτή;

 

Εμείς οι Έλληνες, παραδοσιακά την ημέρα της 25ης Μαρτίου επιλέγουμε για το μεσημεριανό τραπέζι μας μπακαλιάρο, με σκορδαλιά ως συνοδευτικό. Πώς όμως ξεκίνησε άραγε αυτό το έθιμο;

 

Την 25η Μαρτίου, ημέρα που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, επιτρέπεται σε όσους νηστεύουν τη Σαρακοστή να φάνε ψάρι κατ’ εξαίρεση (το ίδιο ισχύει και για την Κυριακή των Βαΐων). Έτσι, επειδή τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι των χωριών δεν είχαν ψυγεία, άρα δεν μπορούσαν εύκολα να τρώνε φρέσκο ψάρι, επέλεγαν τον παστό μπακαλιάρο, μιας και ήταν φτηνός και μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σκορδαλιά προστέθηκε στην πορεία, αφού το σκόρδο είναι ένα κλασικό ελληνικό συστατικό που αποδείχτηκε ότι ταίριαζε πολύ με τη γεύση του συγκεκριμένου ψαριού. Τελικά, αυτό το πιάτο έγινε συνώνυμο της 25ης Μαρτίου, από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη!

 

Ακολουθήστε κι εσείς τη συνταγή που σας προτείνουμε εδώ, για να φτιάξετε σκορδαλιά από φρέσκες πατάτες Καρπός φροντίδας, καθώς και πεντανόστιμο μπακαλιάρο!